28.7.2014

SYNTTÄRIKAKKU: VADELMAINEN JUUSTOKAKKUBROWNIE

17 vuotta pyörähti täyteen viime perjantaina, joten oli taas aika leipoa synttärikakku. Synttärijuhlinnan pääruokalistalla oli meheviä pulled pork -hampurilaisia, grillattua bataattia ja halloumia sekä raikasta salaattia. Mutta jälkkäri, millainen olisi hyvä kakkuvalinta vieraille? Emme nimittäin halunneet liian suklaista muttei liian marjaistakaan. Pienen surffailun jälkeen törmättiin semmoiseen kuin vadelmainen juustokakkubrownie, joka ei ollenkaan kuulostanut pahalta. Päätimme leipoa sen.

Ai miksi juuri tämä? Koska siitä löytyy kaikkea! Ensinnäkin tämä kakku yhdistää tuhdin suklaisen brownien sekä happaman juustokakun. Koko komeus kruunataan vielä kuohkealla vadelmakermalla. Tämä herkku ei siis ole mikään tavallinen brownie, mutta ihan mielettömän herkullinen yhdistelmä erilaisia makuja: vastakohdat täydentävät toisiaan ja luovat yhteensopivan kokonaisuuden sekä maultaan että rakenteeltaan.


Vadelmainen juustokakkubrownie

Pohja:
200 g voita tai margariinia
200 g tummaa suklaata
1 dl hassel- tai muita pähkinöitä (voit käyttää myös valmista 
pähkinärouhetta, kuten me teimme)
4 dl tomusokeria
3 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja
1 rkl rypsiöljyä

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2½ dl tomusokeria
½ tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa

Päälle:
3 dl kuohukermaa
1¾ dl tomusokeria
3 dl vadelmia
(3 liivatetta)

1. Ota voi pehmenemään pöydälle. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Rouhi suklaa ja pähkinät pieniksi paloiksi. Sulata suklaa mikrossa välillä sekoittaen.
3. Vaahdota pehmeä voi ja tomusokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen samalla vatkaten.
4. Lisää voi-sokeri-munavaahdon joukkoon jauhot ja pähkinät. Sekoita tasaiseksi.
5. Yhdistä seokseen sulatettu suklaa. Sekoita hyvin.
6. Levitä leivinpaperi suorakaiteen muotoiseen vuokaan tai isoon pyöreään irtopohjavuokaan. Voitele leivinpaperi kevyesti öljyllä.
7. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja tasoita pinta. Jätä odottamaan.

9. Tee täyte. Sekoita sähkövatkaimella tuorejuusto, tomusokeri, vaniljasokeri ja munat kulhossa tasaiseksi.
10. Kaada täyte suklaataikinan päälle vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia tai siihen asti, kunnes juustotäyte hieman ruskistuu reunoista.
11. Anna jäähtyä kokonaan. Pidä esimerkiksi yön yli jääkaapissa.

12. Jos haluat laittaa pintakerrokseen liivatetta, tee vadelmakerma vielä täytteen päälle samana päivänä. Ilman liivatetta tee vadelmakerma vasta tarjoilupäivänä.
13. Vatkaa kerma ja tomusokeri melko napakaksi vaahdoksi. Lisää halutessasi liivatteet.
14. Sekoita joukkoon vadelmat ja levitä vadelmakerma kakun päälle. Jätä jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Huom.! Muista, että ulkomaiset vadelmat on kuumennettava ennen käyttöä. Kiehauta ne ja anna jäähtyä kunnolla.

Vinkki! Koristele kakun pinta marjoilla ja rouhitulla suklaalla. Tai mitä jos leikkaisit kakun leivoksiksi ja tarjoilisit sen sillä tavalla? Pienelle porukalle voisi olla aika täydellinen kesäherkku!


Me tosiaan vähän muokattiin tota reseptiä, kun päätettiin laittaa myös pintakerrokseen liivatetta ja muutenkin täytettiin kakku vähän tiikerikakkumaisella otteella. Ja tietenkin koristeltiin pinta synttäriteemalla. Eli nyt meillä taitaa kuulkaas olla käsissä leivos, jota voisin jo melkein kutsua täydelliseksi komboksi! Omnom.

Resepti: Helsingin Sanomat + oma sovellus

6 kommenttia

  1. No nam! Tätä täytyy ehdottomasti päästä kokeilemaan♥ oliko yhtään äklömakeeta sun mielestä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kokeile ihmeessä! :-) ♥︎

      Mun mielestä nyt mikään ei ole ikinä äklömakeaa, haha! :-D Että hankala sanoa. Tällaisena superherkkusuuna ei kuitenkaan ollut ollenkaan liian makeaa. Mutta kysyin muidenkin mielipidettä ja oli kuulemma oikein hyvää, mutta aika täyteläistä ja täyttävää. Ei kuulemma ihan kamalasti jaksa syödä kerralla. (toki mä olisin syönyt varmaan vaikka kuinka monta, jos vaan olisin kehdannut... miksi oi miksi olen näin perso makealle :-D)

      Poista
  2. Nams, näyttää superherkulliselta tuo kakku!! :)

    VastaaPoista
  3. oi ihana kakku! ♥ ihan pakko kyllä joskus kokeilla :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä ehdottomasti testaamaan! :-) ♥︎

      Poista

Piristä mun päivää :-)