1.11.2015

NEW YORKIN JUUSTOKAKKU

Uunissa paistettava juustokakku on täydellisen täyteläinen. Toinen nimi tälle perinteiselle mutta upealle herkulle on amerikkalainen juustokakku.

Eilen pyhäinpäivänä ystäväperhe oli meillä viettämässä iltaa, ja halloweenin inspiroimana ruokateema oli mikäpäs muu kuin Amerikka. Menuun sisältyi esimerkiksi herkullisia pulled pork -hamppareita (sämpylät leivottiin itse ja possua kypsennettiin puoli päivää uunissa), itsetehtyjä bataattiranskalaisia sekä jälkiruoaksi jo edellisenä päivänä paistettua New Yorkin juustokakkua. Se jos mikä on oikea valinta, kun amerikkalaisista jälkkäreistä puhutaan!

Tuoreet marjat ja tomusokeri kaunistavat uunissa paistuneen möhkäleen ilmiömäisellä tavalla. Tää kakku todellakin on palanen taivasta.
nyjuustokakkukollaasi
New Yorkin juustokakku

Pohja:
200 g Digestive-keksejä
150 g voita
4 rkl ruokosokeria

Täyte:
500 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 rkl puristetun sitruunan mehua
2 dl ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa
¾ dl perunajauhoja
4 munaa

Pinnalle:
vadelmia
tomusokeria

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja peitä myös reunat leivinpaperisuikaleilla. Näin kakku on helpompi irrottaa vuoasta.
3. Murskaa keksit tehosekoittimella tai Mouli grater -myllyllä (en tiedä virallista suomennosta, mutta semmoinen kätevä 40-luvulta peräisin oleva klassikkoväline meidän keittiöstä löytyy)
4. Sulata voi. Sekoita voisulaan keksimurska ja sokeri. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille.
5. Notkista tuorejuusto vatkaimella. Lisää joukkoon ranskankerma, sitruunamehu, ruokosokeri ja vaniljasokeri.
6. Sekoita perunajauhot ja kuohukerma samassa kulhossa. Lisää seos täytteeseen ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. 
7. Lisää munat joukkoon yksitellen ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan.
8. Paista uunissa noin tunti. Kakun pinnan tulisi olla vaaleanruskea, joten jos siitä alkaa tulla liian tumma, laita folio päälle. Paiston jälkeen kakun voi jättää jäähtymään sammutettuun uuniin noin tunniksi uuninluukku raollaan. 
9. Anna jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten vasta jääkaappiin. Näin kakun pinta ei halkea jäähtymisen aikana.
10. Säilytä jääkaapissa yön yli seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta vasta seuraavana aamuna täysin jäähtyneenä. 
11. Siirrä tarjoiluastialle. Leikkaa halutessasi valmiiksi paloiksi. Muista leikata tarpeeksi pieniä paloja, niin vieraat kiittävät (esimerkiksi meidän kakussa oli 12 kappaletta).
12. Laita päälle vadelmia ja ripottele pinnalle tomusokeria.
13. Tarjoa juustokakku kylmänä.

IMG_4680

Huom! Uunissa paistettava juustokakku halkeaa helposti. Halkeamien syntyä voi jonkin verran estää jäähdyttämällä kakkua hitaasti ja vaiheittain. Noudata siis tarkasti jäähtymiseen liittyviä ohjeita, mikäli haluat kauniin ja ehjän pinnan.

Vinkki! Kakku kannattaa leikata valmiiksi paloiksi. Tällöin siitä tulee kauniin symmetrinen ja kahvipöydässä ottaminen on helppoa, kun usein sähläykseen johtava leikkausvaihe voidaan skipata kokonaan. Kakku myös kuluu ihanan järjestelmällisesti säilyttäen kauneutensa viimeiseen palaan saakka.

Resepti: Kinuskikissa.fi + oma sovellus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristä mun päivää :-)